11.3.13

De yummyblogbrothers in Lille

Joshua en Nathan (foto's tante Iris)

Hallo lieve lezer, Joshua en Nathan hier. Dit weekend zijn we naar Lille in Frankrijk geweest met mama en tante. We zijn met de trein vertrokken uit Antwerpen en het duurde maar twee uur. Ik dacht dat het langer zou duren, ik heb mijn boek helemaal uitgelezen, trouwens een goed boek (Nathan): Het leven van een loser.
We waren een beetje zenuwachtig want mama en tante hadden gezegd dat wij alles moesten bestellen en vragen in het Frans. We zitten nog maar in het vijfde leerjaar en dit is het eerste jaar dat wij Frans leren.

Toen kwamen we aan in de 'la gare' van Lille. Je stapte uit de trein en je voelde direct dat je in Frankrijk was, alle reclame was in het Frans. Het was niet ver stappen naar ons hotel Ibis Styles en onderweg zagen we al een mooie kerk.
Het hotel was heel leuk, met groene en oranje stoelen en we zijn direct gaan kijken waar we de volgende dag zouden ontbijten. Er hing ook een computer aan de muur waar we zelf de muziek die in de receptie speelt mochten kiezen. Toen we toekwamen was er een stom lied uit de jaren tachtig, ik (Nathan) heb een playlist gemaakt met veel betere muziek. Amy Winehouse voor mama en Radiohead voor tante. Dat was betere muziek terwijl zij op de sleutel van de kamer wachten. Op de bar van het hotel stond een roze olifant, heel grappig met allemaal sterretjes op.
De kamers waren heel mooi maar we zijn direct vertrokken want we wilden Lille zien.Het was maar eventjes stappen naar het centrum van Lille, het gebouw van de opera is heel mooi en daarrond staan nog oude mooie gebouwen. Op de markt hebben we zelf onze koeken besteld en betaald in het Frans, mama heeft niet geholpen. Nathan heeft twee koeken besteld, ik maar één maar wel een lekkere met abrikozen (Joshua). 
Iets verder was een winkel waar mama van houdt: allemaal spulletjes voor in de keuken! Ik heb voor mama een boekje gekocht met recepten van mosterd, dat lust ze graag en voor oma een boekje met recepten van 'la vache qui rit' omdat ik dat 'oma-kaas' noem. Hier hebben we ook alles zelf in het Frans besteld, de mevrouw aan de kassa zei dat we heel flink waren. Nog iets verder is tante naar een mooie oude bakkerij geweest, in de etalage stonden allemaal kleine gebakjes en ook de paaseieren stonden er, maar tante kwam buiten met een klein zakje. Wat zat er in? Zo lekkere wafeltjes met vanille in! Ik heb nog nooit zo heerlijke wafeltjes gegeten, ze smaken zoals vanilleijs! Super lekker! (Joshua) Het bakkerijtje waar je die wafeltjes kan kopen noemt Meert. Dus goed opletten hé als je naar Lille gaat, zeker bij Meert de vanillewafeltjes kopen. 
Vandaar zijn we verder gestapt door de straatjes van het oude Lille. Er waren veel winkels met kaas en salami en potjes mosterd. Mama en Nathan zijn verzot op kaas, ik niet zunne. Ik ben buiten gebleven bij tante die foto's trok. Zoveel kaas stinkt. (Joshua). Mama heeft twee heel exclusieve kazen gekocht, zo van die hele oude!


Er waren ook veel klerenwinkels die mama en tante wilden zien. Dat is saai, maar één klerenwinkel was wel tof, daar stonden kleine gebakjes voor de klanten en we mochten er allebei één nemen - we moesten het wel in het Frans vragen maar de mevrouw zei dat we een goeie 'prononciation' hadden. Merci beaucoup!

We zijn ook een cola gaan drinken en de colaflesjes in Lille zijn heel dun en smal, grappig!
Er zijn veel winkels in Lille: we hebben voor tante nog een kommetje gekocht voor op de blog en tante heeft ook nog een parfum gekocht. Maar in de straat met winkels was ook iets heel bijzonders: een scheef huis! Zo grappig, hihihihihi! We hebben zo hoog mogelijk gesprongen maar we konden niet zien of er ook scheve tafels en stoelen in stonden. (Joshua)

In de straat van de winkels was ook een klein straatje waar ik direct ben ingelopen omdat er een mooie oude kerk in stond. Ik kijk graag naar oude gebouwen en de beelden die op het dak staan van de kerk. (Nathan)


Toen zijn we nog iets verder gegaan en dan zag mama een man in het raam staan die worsten aan het snijden was. Je kon er ook eten en we zagen direct dat ze ribbekes hadden. Dat lusten mijn broer en ik heel graag! Mama heeft een lamskroontje gegeten en tante een steak béarnaise. En allemaal frietjes! (Nathan).


Recht tegenover het restaurant met de slager stond een superlange rij mensen te wachten om taartjes te kopen. Het was een bakker waar ze maar één soort taarten hadden: de merveilleux (moeilijk woord, tante heeft het opgeschreven). Terwijl we in het restaurant zaten konden we de rij zien en die bleef maar lang, tot we de rekening vroegen in het restaurant en toen was de rij van de bakker plots minder lang. Kom, zei tante, we gaan ook een taartje gaan kopen nu moeten we niet in de rij staan. (Joshua)

Ze heeft 4 mini merveilleux taartjes gekocht en we hebben ze meegenomen naar het hotel en daar opgegeten terwijl we naar 'The Voice' van Lille keken op de tv. Zo grappig, die konden allemaal alleen slecht zingen en zo overdreven. Amai we hebben ons kapot gelachen. 'The Voice' is bij ons veel beter! De taartjes waren wel heel lekker, maar zo klein, ik had een grote gewild (Joshua en Nathan). 


De volgende morgen zijn we gaan ontbijten in ons hotel. Het was super lekker! Zoveel keuze van croissantjes, echte Franse (Joshua), chocoladebroodjes, stokbrood, bruin brood, choco, kaas en ook versgeperst fruitsap, dat noemt jus de fruits. Ik ben koffie gaan halen voor mama. Mama drinkt graag koffie 's morgens dus ik heb vijf keer op het knopje espresso geduwd zodat ze een grote tas had. Dat zal straffe koffie zijn, zei mama (Joshua).


We zijn dan nog naar de markt geweest maar dat was veel stappen en er waren heel veel mensen. Te druk en dan zijn we teruggekeerd naar het centrum en een crêpe gaan eten. Zoete crêpes voor mij en Nathan en zoute voor mama en tante. Ik had een crêpe met gebakken banaan op en een bolletje ijs en mijn broer heeft een mikado gegeten. Om je vingers af te likken! (Joshua)
Toen moesten we naar huis maar in het station hebben we eerst nog een souvenier gekocht. 

Au revoir Lille!Adresjes:

Ibis Styles Hotel

172 Rue de Paris
59800 Lille
T:+33 3 20 30 00 54
Map


Meert

27 Rue Esquermoise
59800 Lille
T:+33 3 20 57 07 44
Map


Alice Délice

5 Rue Esquermoise
59800 Lille
T:+33 3 20 10 01 83
Map


Au Merveilleux de Fred

67 Rue de la Monnaie
59800 Lille
T:+33 3 20 51 99 59
Map


Elisabeth's Bakery & Tea Room
71 Rue Basse
59800 Lille
Map 

L'Huîtrière
3 Rue des Chats Bossus
59000 Lille


La Bottega
Place Aux Oignons
59000 Lille

Le Barbier Lillois
69 Rue de la Monnaie
59000 Lille
T: +33 3 20 06 99 35
Map

Crêperie Le Repaire Du Lion
6 Place Du Lion d'or
5900 Lille
T: +33 3 20 74 20 36
Map

4 opmerkingen:

dankjewel voor je bericht! groetjes van de yummyblogsister

Kijk ook eens naar