24.2.11

Winterse vis

't Is nog winter...ook al liggen er al zomerrokjes in de vitrines en denken we volop aan vakanties in het zonnetje, gisteren heeft het begot zelfs eventjes gesneeuwd. Niks beter tegen een koude neus dan winterkost die de ziel opwarmt: heerlijke gebakken vis met puree, food for the soul!

Ons visje ziet er feestelijk uit en oogt veel ingewikkelder dan het is. Het kan met allerlei soorten vis bereid worden. Wij vinden het op zijn lekkerst met rode mul of op het vel gebakken kabeljauwhaasje.

Voor de tomatencoulis dompel je de tomaatjes even in kokend gezouten water, een tiental seconden is voldoende en dan laat je ze 'schrikken' onder koud stromend water. Pel de tomaatjes, haal de zaden eruit en stoof ze aan in olijfolie met een gesnipperd sjalotje, bouquet garni (tijm-laurier-peterseli) en een scheutje witte wijnazijn. Laat dit even sudderen, verwijder de kruiden en passeer dan door een zeef.
Duw met een pollepel het heerlijke tomatensap door de zeef.

Terwijl de aardappeltjes gaarkoken (gebruik hiervoor bloemige aardappeltjes, want het wordt een puree) roosteren we onze 'zoete aardappeltjes', bataat, eerst in de oven met 2 ongepelde teentjes knoflook en een flinke snuif Ras el Hanout. Wentel de stukjes bataat door de olijfolie en besprenkel met grof zeezout en flink wat vers gemalen peper. Zet de oven op 220°C en laat de aardappelstukjes 20 minuten roosteren. Zo zijn beide soorten aardappeltjes ongeveer gelijk klaar!

Giet de aardappelen af en pureer ze samen met de geroosterde zoete aardappelen met de stamper. Melk, boter.. en maak er een smeuïge puree van.Lekker hierbij is een klein scheutje balsamico.

Verhit een wok en roerbak de spinazieblaadjes kort met een teentje knoflook. Breng op smaak met zeezout, peper en vers gemalen nootmuskaat. Verhit een grillpan en bak de vis kort of gaar de vis in de oven. Voor een kabeljauw met vel wrijf je de velkant in met olijfolie, grof zeezout en peper en zet die een tiental minuten onder de grill. Zet een dresseerring op de (voorverwarmde!) borden en schep de spinazie erin. Lepel hierboven de puree en verwijder dan voorzichtig de ring. Schik de visjes op de borden en werk af met een blaadje rucola. Schep er de tomatencoulis bij en.. smakelijk!

Kijk ook eens naar